Osmoza

Filtry osmotyczne opierają się na naturalnym zjawisku występowania dysproporcji ciśnienia między cieczami o odmiennych stężeniach oddzielonymi błoną w połowie przepuszczalną. To mówiąc fachowo ciśnienie osmotyczne. Ze względu na w miarę niewielkie różnice ciśnień w zjawisku odwrócona osmoza opiera się na procesie odwrotnym, gdzie występuje zewnętrzne źródło ciśnienia (ciśnienie sieci wodociągowej). W procesie owym występuje przesączanie wody o wyższym stężeniu zanieczyszczeń do wody z słabszym stężeniem. Tak oto otrzymujemy niesłychanie dużą dokładność filtracji. W filtrach RO odfiltrowywane są szkodliwe substancje takie jak między innymi: żelazo, mangan, twardość lecz także bakterie chorobotwórcze.

Jakość wody po filtracji bliska jest wodzie demineralizowanej (przewodność kilkunastu mikro Siemensów na centymetr kwadratowy). Niezmiernie często w celach spożywczych montuje się dodatkowe wkłady mineralizujące Klarsan, które wyrównują mikroelementy odfiltrowane podczas przenikania wody przez membranę RO. Defektami filtrów odwróconej osmozy są głównie spory odrzut wody (minimalnie 50%, nawet przy stosowaniu pomp podnoszących ciśnienie) oraz mała wydajność (i dlatego z reguły do filtrów RO dodawane są zbiorniczki buforowe przechowujące uzdatnioną wodę). W chwili obecnej filtry do wody oparte na zjawisku filtracji RO są niezmiernie często kupowane i występują w rozległym przedziale wydajności.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.