Porcelana stołowa w lokalnych domostwachy

Gdzie powstawała porcelana stołowa i kto ją najwcześniej wykonał?

Już w VII wieku w Azji, a dokładnie – Chinach zwrócono uwagę na wysmienite cechy tej ceramiki. Cechuje się dużą gęstością, białym pigmentem, sprawdza się jako izolator tzn. iż utrzymuje temperaturę zawartości naczynia przez niezwykle długi termin. Nic więc dziwacznego, że przedstawiony wyrób ceramiczny nadaje się doskonale do oferowania ciepłych potraw i soków np. zup, kremów, herbatki.
Już od początku była stosowana w charakterze element ozdobny na wazy, misy, platery. Jeszcze inne stosowanie to zastosowanie porcelany w sztuce artystycznej na różnorodnego rodzaju statuetki, lalki, czy płytki. W dzisiejszych czasach bardzo częstokroć jest spotykana porcelana stołowa. Wyroby częstokroć są inkrustowane tematami roślinnymi ewentualnie zwierzęcymi za pomocą szczególnych farb. Co atrakcyjne wyroby porcelanowe znalazły swoje wykorzystanie także w placówkach badawczych. W Polsce do najbardziej rozpoznawalnych producentów i cieszących się obfita sławą należą: porcelana Ćmielów również porcelana Chodzież. Ten produkt stał się na tyle wart uwagi i intrygujący, że możemy się spotkać nawet z muzeum porcelany m. in. w Ćmielowie.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Content Protected Using Blog Protector Plugin By: Make Money.